Entrevista

Entrevista a Alfonso Vázquez

Alfonso Vázquez és director de Hobest Consultores, expert en democràcia empresarial i participació amb especial èmfasi a les cooperatives del País Basc | Continua llegint →

entrevista-alfonso-1234

Alfonso Vàzquez durant la primera jornada de diàleg sobre cogestió per a TV3 i la CCMA amb els grups parlamentaris (13 de setembre de 2013)

Quina és l’essència del model de gestió que creus que és més eficient per a les empreses? I des de la perspectiva del model que documentes, ¿com veus la iniciativa que s’està generant aquí a TV3?

— En primer lloc hi ha un aspecte que considero molt rellevant. Moltes de les solucions que s’han intentat donar amb cogestió, amb el tema de la participació, s’han derivat, s’han desviat fora del que és l’àmbit de la producció, l’àmbit del treball com a tal. Han incidit en la propietat, en la direcció, han adoptat formes de comissions, comitès, tots ells aliens al treball productiu. Però jo crec que la transformació real de les nostres empreses i les nostres organitzacions consisteix en portar l’autonomia —i la democràcia, per cert— al lloc on es produeix l’activitat productiva, al lloc on es produeix la riquesa, a través de la cooperació entre treballadors i de la seva autoorganització. Aquest és bàsicament el model.

Dius que l’essencial és que el treball s’autoorganitzi, que els treballadors s’apropiïn de la pròpia organització del treball i que s’organitzin autònomament, i que això és molt més eficient. Realment, és així?

— Efectivament, avui estem en una societat del coneixement en què el coneixement és personal, en què la cooperació es produeix en el lloc de treball; la resta d’aspectes són exterioritat. Per tant, arribats a aquest punt es fa necessari l’exercici de l’autonomia, l’exercici de la democràcia —perquè la democràcia és això— en la presa de decisions i en les accions en aquells àmbits on s’està produint, on s’està realitzat realment la producció. Això donarà una major riquesa per a la societat, per als treballadors i per a les persones.

Des d’aquesta perspectiva, com veus la iniciativa que s’està generant des dels treballadors de TV3?

— Em sembla enormement interessant. La cerca  d’un model de cogestió compartit pels treballadors, per l’arc parlamentari i, en principi, per la societat —suposo que avançareu també en aquesta direcció— és una iniciativa que pot crear una manera de fer les coses, per mi molt original, i que pot ser vàlid, extensiu no només a la societat catalana sinó també a altres societats, a altres comunitats, a altres nacionalitats dins de l’Estat espanyol, en tot l’àmbit del sector públic. Em sembla una iniciativa exemplar.

Té algun sentit en el segle XXI que els treballadors d’una empresa no participin amb els seus coneixements en la seva gestió?

— Jo crec que a aquestes alçades no té cap sentit negar la participació dels treballadors, la seva aportació de coneixement col·lectiva al desenvolupament de la seva feina i per tant a la seva aportació social. Però, rectificaria un aspecte, hi ha un tema que a mi em sembla important ressaltar. Aquesta negació de la participació, tot i que racional des del punt de vista de l’eficàcia, representa en molts casos un exercici del domini sobre el treball, i això cal tenir-ho en compte. És a dir, si té un sentit, és el sentit del domini, del domini sobre el treball.

Cap a on creus que ens cal evolucionar?

— Si volem organitzacions més eficaces, organitzacions més justes, organitzacions capaces de crear riquesa, ens cal evolucionar cap a formes organitzatives, formes de gestió, formes de treball basats en la cooperació i en l’autoorganització lliurement escollida.

entrevista-alfonso-5

Més informació

Primera Jornada del Diàleg sobre Cogestió per a TV3 i la CCMA

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s